I en ganske lang tid nå regnes Norge for å være et likestillingsland. Norge var ett av de landene som tok en ledende rolle i det å forbedre kvinnelige fotballspilleres stilling. Det brukes mer ressurser på kvinnelig innsats i toppidretten og fotball blir sakte til en jenteidrett, og fotballfans, uansett om de har det gøy med Mobilebet Bonuskode, er begeistret for det. Endelig – det blir likestilling!

Uansett var det ikke sånn før. I desember 2017 fantes det fortsatt store kjønnsforskjeller i lønn. Det gikk så langt som at mannlige idrettsutøvere tjente hele 100 millioner mer enn kvinnelige i fjor – som ble stadfestet av en undersøkelse NRK hadde gjennomført. I Finland og Sverige ble det gjennomført lignende undersøkelser der tilsvarende sammenligninger ble gjort. Kvinner var ikke i nærheten av å innta en bedre lønnsposisjon både hva gjelder fotball og andre idretter – som plages av samme problem. Idrettene som ble satt under lupen var blant annet svømming, håndball, langrenn, skiskyting og ishockey.

En annen undersøkelse Aftenposten skrev om slo fast at antall gutte- og jentespillere ikke var jevnt fordelt. Nemlig gikk det én jentespiller på hele 25 guttespillerutviklere. Nå har Norges Fotballforbund bestemt seg for å investere mer enn noensinne i kvinne- og jentefotball. Det er et nyopprettet treningsprogram, innføring av toppklubbstandard og nye spillerutviklere som skal forfremme kvinnefotball til topp-posisjon. Dessuten er det avgjørende med likelønnsavtalen – avtalen som skal muliggjøre lik lønn for menn og kvinner i landslaget, og som også er unik i verdenssammenheng. Norges Fotballforbunds generalsekretær sier at den nylig undertegnede avtalen ikke bare er viktig for norsk kvinnefotball, men for kvinnelige fotballspillere overalt. Han sier at det er bra med den internasjonale oppmerksomheten spillerne har fått og at det er meget bra at Norge ble til pioner i en slik sad. Forbundet omdisponerte omtrent tre millioner kroner og informerte pressen om at guttene på landslaget ga tydelig avkall på en markedsinntekt på 600 000 kroner. De påstår at de har kommet fram en handlingsplan og at kvinnefotball er et av tre mest prioriterte satsingsområder.

Verdens toppidrettsutøvere gruer seg over saken og gir offentlig uttrykk for det. Lise Klaveness sier at det er situasjonen i fotballklubber og forbundet som må omsettes, idet at hele verdigrunnlaget som preger dem endres. Både gutter og jenter skal behandles likt slik at de får samme muligheter til å gjøre innsats. Det handler om ekte likestilling, ikke bare om å få økte bevilgninger, sier Klavensen. Hun blir med i likestillingsdebatten som nylig har satt preg i norske aviser og tilføyer et par konkluderende ord til Mats Møller Dæhlis nettinnlegg om kvinnesynet i norsk fotball. “Likestilling er noe mange av oss vil bevare i en stadig mer polarisert verden, og fotball er en fin arena å løfte det fram på.” Det er helt klart at både hun og andre kvinnelige spillere mener at det er god plass til forbedring. Norges Fotballforbund mener det samme ved å si at de er godt bevisst på hvor stor forbedringspotensial er og at man skal jobbe litt til for å oppnå ytterligere likestilling i toppidretten. Og for at man skulle kunne oppnå det – må man ha et samlende mål og jobbe mot det med forente anstrengelser.

Her kan du lese litt mer om saken:

https://www.nrk.no/sport/enorme-kjonnsforskjeller-i-toppidretten_-norske-menn-tjente-100-millioner-mer-enn-norske-kvinner-1.13806390

https://www.vg.no/sport/fotball/i/RVwyx/reagerer-paa-kjoennsforskjeller-i-norsk-fotball-dette-er-roten-til-alt-vondt

https://www.fotball.no/tema/nff-nyheter/2018/historisk-satsing-pa-jente–og-kvinnefotball/