Å kåre de beste norske fotballspillerne gjennom tidene kan være et ømfintlig tema, det er mye følelser involvert og ikke minst er det mange landsdeler som har sine helt egne fotballhelter. Samtidig er det uten tvil noen spillere som virkelig utmerker seg, både i forhold til internasjonal karriere og andre fantastiske fotballprestasjoner.
Mange av disse prestasjonene er oppnådd i turneringer som fotball-EM som også arrangeres i år, og hvis du vil kan du prøve lykken ved å bruke på EM fotball odds.

John Arne Riise – flest «caps» av alle

Nick / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)

Hvis man jakter på et tall som kanskje kan si noe om hvilken norsk spiller som egentlig har vært mest suksessrik, da er kanskje antall «caps» et av de mer objektive man kan velge? Caps betyr helt enkelt hvor mange kamper som er spilt på internasjonalt nivå. Det defineres vanligvis som kamper i FIFA World Cup og UEFA European Championship, sammen med kvalifiseringer og andre internasjonale vennskapskamper. Her kan Riise skilte med 110 caps, foran Thorbjørn Svenssen med 104 (han spilte sin siste kamp i 1962), Henning Berg med 100 og Erik Thorstvedt med 97. Denne prestasjonen viser at Riise uten tvil har vært en stabil og robust spiller på internasjonalt nivå.

Ole Gunnar Solskjær – best i Premier League?

Det er helt sikkert noen Solskjær-fans som begynte å koke av sinne over at Solskjær ikke ble nevnt først, men i forhold til caps så har han faktisk bare spilt 67 kamper. Ja, han scoret 23 mål mot Riises 16, men igjen så har det selvfølgelig også med spillerposisjon å gjøre.

Stig Ove Voll from Rælingen, Norway / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)

Uansett så spilte Solskjær 235 kamper for Manchester United, og scoret 91 mål for laget i perioden 1996 – 2007. Tilsvarende tall for Riise er 234 kamper for Liverpool i perioden 2001 – 2008, med 21 mål. Samtidig har Riise også spilt for andre toppklubber som Roma og Fulham.

Det finnes altså argumenter både for Solskjær og Riise, og med tanke på tilknytningen til henholdsvis Manchester United og Liverpool er det lite sannsynlig at de to leirene vil komme til enighet. På internasjonale kåringer så er det likevel oftest Ole Gunnar Solskjær som stikker av med seieren. Dessuten har Solskjær også en mer vellykket trenerkarriere bak seg, sammenlignet med Riise.

Ada Hegerberg – kanskje Norges største stjerne

Det er spesielt en norsk fotballspiller som har markert seg internasjonalt i nyere tid, og det er Ada Hegerberg. Hun har spilt for Olympique Lyonnais siden 2014, og scoret 144 mål i løpet av 117 kamper. Dessuten har hun mottatt både UEFA Best Women’s Player in Europe Award, BBC Women’s Footballer of the Year og Ballon d’Or Féminin. Hun har i tillegg scoret flest mål av alle i løpet av en sesong i UEFA Women’s Champions League, med 15 stk.

Steffen Prößdorf / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Som om ikke disse prestasjonene var nok så har hun også vunnet Division 1 Féminine, som altså er den høyeste divisjonen i fransk fotball for kvinner, fem år på rad. Dessuten har Hegerberg også vært med på å vinne Coupe de France med Olympique Lyonnais fire av de siste fem årene, og UEFA Women’s Champions League de fire siste årene.

Dette trekløveret med spillere, Riise, Solskjær og Hegerberg, representerer uten tvil den nyere generasjonen av norske fotballspillere.

Det finnes selvfølgelig en rekke ikoniske prestasjoner bakover i tid, også lenge før det var aktuelt for nordmenn å spille i europeiske toppklubber. Likevel er det en variert gruppe med fantastiske atleter, som har bevist hvor gode nordmenn kan være innenfor fotball på internasjonalt nivå.