Akkurat nå ser det relativt mørkt ut for Norge, hva gjelder mulighetene å komme seg videre til slutspillet i EM i fotball 2020. Men under har skjedd før, og håpet er ikke helt ute.

For deg som gleder deg til å spille på EM fotball tips i 2020, er det kanskje greit å begynne å forberede deg på å regne på oddsene for andre nasjoner. Likevel kan alt snu i siste sekund, gitt hvordan kvalifiseringen går til.

Gruppespillet – håpet svinner for Norge

Per november 2019 er det egentlig bare i teorien Norge kan gå direkte videre til slutspillet. Trener Lars Lagerbäck har sagt rett ut at: «Jeg antar vel at det er kjørt. Det er veldig urealistisk å tro at vi skal klare det i denne kvalifiseringen». Dette var etter at Norge spilte uavgjort mot Romania, og sånn sett akkurat klarte å holde liv i drømmen en liten stund til. Tap mot Romania hadde gjort det umulig å komme i kapp topplagene i gruppa, men med et poeng er det i hvert fall mulig i teorien.

Per nå har Norge to kamper igjen, men med tanke på at vi nå har 11 poeng, mot 20 poeng for Spania og 15 poeng for Sverige, skal det et mindre mirakel til for at Norge skal klare å karre seg forbi Sverige. Det er altså bare de to høyest plasserte lagene i hver gruppe som går direkte videre til sluttspillet.

Play-off kvalifisering – den eneste gjenstående muligheten

Hvis, eller kanskje heller når, Norge ikke klarer å gå videre direkte fra gruppespillet åpner det seg en ny mulighet. De siste fire plassene som er ledige i Euro 2020, skal fordeles via play-off kvalifisering i fire grupper, eller «paths». Gitt rankingen til Norge, er vi garantert en plass i denne kvalifiseringer, og da mer bestemt i path C. Der vil Norge komme samme gruppe som Skottland, og to andre lag. Per nå ser det ut som det kan bli Serbia og enten Bulgaria, Israel eller Romania – men her kan det skje noe fram mot trekningen i november.

Hvordan er da Norges muligheter å faktisk komme seg til Euro 2020? Det er selvfølgelig noen som fortsatt tror at det finnes håp, og hvis du virkelig tror på det røde, hvite og blå – da kan du få over 250 ganger pengene ved å satse på Norge som vinner av Euro 2020. Det kan vi vel alle være enige om er et ekstremt lite sannsynlig utfall, men det er ikke helt umulig at Norge kommer seg til sluttspillet i hvert fall.

Martin Ødegaard har i hvert fall fortsatt håp, og han regner med at Norge skal ha en sjanse å da slå for eksempel Bulgaria i semifinalen i gruppa. Det ville gjort det mulig å komme videre til en finale mot for eksempel Skottland eller Bulgaria, og det er heller ikke helt umulige kamper. Samlet må det altså sies at det ikke ser kjempelyst ut, men det nordmennene bør ikke gi helt opp ennå.