“Hvordan å få ham til å bli forelsket i deg”, ”10 store feil damer gjør i et kjærlighetsforhold”, ”Den perfekte kjolen for din spesielle date”, ”Hvordan kan du se ut enda mer feminin”, ”Det som han ikke liker ved deg” – høres artikler med sånne fengende overskrift og trivialt innhold kjent ut? I Norge, men også i verden er det stadig flere sånne artikler. Jenter blir overbevist fra barndommen av at de må streve etter hvis de vil at noen skal sette pris på dem, eller at de må passe inn i kvinnens ideal. Før kunne man gjerne hevde at det var sånn det var. Uansett ser situasjonen i dag forskjellig ut.

Det finnes flere aktiviteter som tidligere ikke var antatt å være feminine, men som jenter nå til dags prøver seg aktivt på. Dataspill kan vi godt regne som en av disse aktivitetene. Alle har internett og sånn ble tilgang på dataspill bedre, idet at man ikke må få hørt en positiv kommentar om et spill eller ha fått det anbefalt. Nå er det umulig å vurdere om noen er kvinne eller mann utifra kontonavnet. Man får danne egen identitet på nettet og ordne egen spillekonto etter egen smak. Det viktigste er at alle får samme fordeler, som for eksempel bonuskoder. Spill og spilleautomater gjør ikke noe forskjell på det kvinnelig og det mannlige, idet at alle får en smekkende god innskudds- og velkomstbonus!

For det andre er det også stadig flere jenter som spiller fotball på det profesjonelle nivå. Et viktig eksempel på det er Ada Hegerberg. Det er veien hennes fra en vanlig jente til en fotballstjerne som man kan lese mer om i tekstene som følger.

For det tredje er det stadig flere jenter som tar opp jakt eller vintersport. Antall kvinner som driver med jakt i USA har økt i nesten 40% i de siste årene, fordi jakt ble en av mest populære utendørsaktiviteter.

For det fjerde, nå ser man ikke ned på jenter som drikker så mye som gutter. Vi vet alle sammen at det ikke er bra å drikke uten måtehold, og at man kan komme i strid med loven. I alle fall virker det at det er mer stigma rundt jenter som gjør det enn rundt gutter. Selvfølgelig skal man oppføre seg i henhold til den norske loven og passe på hvor mye man får drikke. Og det skal begge kjønn passe nøye på.

Selvfølgelig er det også bra at man lærer begge kjønn til å tilfredsstille egne ønsker om suksess eller fremskritt. Det var ikke alltid svart på hvitt, men jenter med høye ambisjoner fikk oftere kritikk hvis deres oppførsel ikke stemte med samfunnets forventninger. Av den grunn ble det vanlig å tilskrive ulike egenskaper til folk med like atferdsmønstre. For eksempel kunne det hende at en dame ble betraktet som irriterende og sjefete, og menn med samme egenskaper oppfattet som besluttsome og ansvarlige.

I alle fall viser nye tendenser at det ikke finnes noe fast sammenheng mellom aktivitetspreferanser og kjønn. Og det er mange jenter takknemlige for.